Endodontie

Endodontia este o disciplina specializata in studiul si tratamentul bolilor pulpei dentare. Termenul provine din limba greaca si inseamna "interiorul dintelui".

In interiorul dintelui se afla o cavitate formata din doua parti: camera pulpara (corespunzatoare coroanei dentare ) si canalul radicular (aflat in interiorul radacinilor). Aceste spatii contin nervi si vase de sange care confera vitalitatea dintelui.

Tratamentul endodontic presupune abordarea corono-radiculara a dintelui in momentul in care acesta prezinta semne de inflamatie sau infectie. In primul rand se va indeparta tesutul inflamat sau infectat din interiorul dintelui.

Ulterior, canalele vor fi dezinfectate si curatate, ca mai apoi acestea sa fie sigilate cu un material special.

Salvarea dintelui natural trebuie sa fie intotdeauna prima alegere in cazul unui tratament stomatologic. Atunci cand medicul curant va recomanda extractia unui dinte, intrebati-l daca poate fi salvat cu ajutorul procedurilor endodontice, cunoscute sub denumirea de "tratamente de canal". Un aparat foarte des utilizat in aceasta ramura a stomatologiei este  microscopul ce ajuta in tratamentul endodontic. Daca pana nu demult, procedurile se realizau doar prin sensibilitatea noastra tactila si prin intermediul radiografiilor sau a tomografiilor computerizate, cu ajutorul microscopului, orice problema poate fi vizualizata.

Care sunt instrumentele folosite in endodontie?

Pentru realizarea unui tratament cat mai precis, specialistul foloseste instrumentar si tehnici ce nu sunt accesibile medicului dentist generalist, spre exemplu: microscop operator, laser, instrumentar rotativ si tehnici de ultima generatie.

Cat dureaza un tratament in endodontie?

In mod normal, un tratament endodontic obisnuit consta intr-o singura sedinta de 1-2 ore, dar exista si cazuri complexe unde vor fi necesare 2 sau chiar mai multe sedinte. Principalul simptom al afectarii pulpei dentare este durerea. Indiferent daca este o durere de intentistate mare, care poate aparea si pe timpul noptii sau vorbim de o astfel de durere fara a exista stimuli externi, aparand brusc, ea se poate extinde si spre alte zone ale capului cum ar fi urechile sau chiar tamplele. Dupa tratamentul endodontic, aceasta dispare.

Care sunt principalele obiective in endodontie?

  • Eliminarea infectiei. Indiferent de natura agentului etiologic (microbian, termic, chimic etc), pulpa dentara (la fel ca orice tesut din organismul uman) va incerca sa declanseze o reactie de aparare impotriva agentului vatamator. Reactia biologica de aparare a tesuturilor umane impotriva agentilor etiologici agresori se numeste inflamatie.
  • Protejarea dintelui impotriva altor invazii microbiene. Dupa ce infectiile au fost eliminate si dintele a fost in intregime decontaminat, este vitala protectia acestuia impotriva altor agresiuni. Pentru aceasta, canalele radiculare vor fi "sigilate" cu materiale de obturatie specifice.

Care sunt beneficiile in endodontie?

Unul dintre cele mai importante beneficii este eliminarea durerii si a altor infectii existente. Astfel, pacientului i se reda posibilitatea de a mesteca fara dureri, cat si un aspect estetic placut dupa refacerea dintelui. Acest tip de tratament are loc, de obicei, pe parcursul unei sedinte sau, daca este vorba despre un caz mai complex, a doua sedinte.